Wegwijs in de K.R. - Algemeen


Fédération Equestre InternationaleDe Fédération Equestre Internationale is het overkoepelend orgaan voor al de takken van de paardensport.

Koninklijke Belgische Ruiter Sport FederatieDe Koninklijke Belgische Ruiter Sport Federatie is voor België het hoogste orgaan.

Vlaamse Liga PaardensportDe Vlaamse Vleugel heeft zich gebundeld in de V.L.P. (Vlaamse Liga Paardensport)


Vlaamse Liga Paardensport

De maatschappelijke zetel van de V.L.P. is gevestigd te :
9052 ZWIJNAARDE, Klossestraat 64
Tel : 09/245.70.11 - Fax : 09/245.70.12

Zij omvat de vijf Vlaamse Provincies met hun Regionale verantwoordelijken :

Kempische Regionale Voor de V.L.P. is de KEMPISCHE REGIONALE verantwoordelijk voor het beheer van de provincie Limburg. Hoofddoel is de beginnende jumping- en dressuurruiters mogelijkheden te bieden hun sport te beoefenen en zich grondig voor te bereiden op een eventuele toekomst op nationaal en internationaal niveau.

Als grootste provinciale van België kunnen wij prat gaan op 51 aangesloten rijverenigingen, verspreid over de gehele provincie, met de grootste concentraties van leden in de clubs van Zonhoven, Peer, Alken, Opglabbeek en Leopoldsburg. v Deze clubs staan borg voor de organisatie van 36 spring- en 26 dressuurwedstrijden, waar de meer dan 1.200 gelicentieerde ruiters en amazones met meer dan 2.500 geïmmatriculeerde paarden en pony’s, naar goeddunken kunnen inschrijven.

In het winterseizoen worden er eveneens nog een 15-tal bijkomende dressuurwedstrijden ingericht. De jumpings worden dan vrij ingericht door de manèges.

Vanaf Pasen tot begin oktober worden er wekelijks twee jumpings ingericht, ofwel wordt er op twee terreinen gereden of worden er driedaagse wedstrijden ingericht.

Wekelijks is er ook een dressuurwedstrijd voor ruiters met manègepaarden tot dressuurproeven niveau 3.

Vlaamse Onafhankelijke Ruiters Provincie Antwerpen (V.O.R.)

Voor Vlaams Brabant zijn de Teugel en de Westland gefusioneerd tot de Hippische Groepering voor Vlaams Brabant en Brussel (H.G.V.B.B.)


Situatue in Wallonië

De Waalse Vleugel wordt geleid door de Ligue Equestre Wallonie en Bruxelles (L.E.W.B.)

De maatschappelijke zetel voor de L..E.W.B. is gevestigd te :
Chaussée de Gramptinne 118, 5340 GESVES
Tel : 083/23.40.70 - Fax : 083/21.82.61